Xplora

print

Tools om media te bewerken of delen

Welke multimediatools zijn handig en worden veel gebruikt? Hieronder noemen we er een aantal. Ook bieden we voor sommige tools een handleiding. Een uitgebreider overzicht van software tools vind je op tools.avans.nl.

OpenShot Video Editor

OpenShot is open source software waarmee je snel en intuïtief je video’s kunt monteren en exporteren. Het is een degelijk alternatief voor software van aanbieders zoals Adobe en er zijn geen kosten aan verbonden.

Camtasia

Een screencast is een digitale video-opname van een computerscherm. Speciale software legt vast wat er op het beeldscherm gebeurt.
Camtasia Studio 8 biedt talloze opties voor bewerking van de screencast en maakt compacte bestanden.

Overigens kun je in MyMedia met 'Capture' ook screencasts maken vanachter je eigen pc of laptop.

Montageprogramma’s

Wat het beste of meest geschikte montageprogramma is ligt vooral aan de complexiteit van de montage en het budget voor de software. 

Basishandelingen - zoals knippen, plakken, videotransities en titels toevoegen - kun je vaak al met een gratis montageprogramma dat op je apparaat zit. Bijvoorbeeld Video editor bij Windows 10 en iMovie bij Apple.

iMovie

Dit programma is gratis voor de meeste Mac-gebruikers. Het is snel te leren en er zijn veel uitlegvideo's over te vinden. 
Multimediasupport heeft een iMovie basishandleiding gemaakt. Op YouTube is er ook een aanvullende basisuitleg over iMovie.

Windows 10 Video editor

Dit programma zit op Windows 10-apparaten verstopt in de foto-editor. Video editor is wat simpel maar biedt voldoende functies om een basisvideo mee te maken. Multimediasupport heeft een Windows 10 Video editor basishandleiding gemaakt.

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2020.