Xplora

Haal meer uit Xplora

De meeste studenten weten wel dat je in Xplora kunt werken. De meeste docenten weten dat Xplora vakliteratuur fysiek en virtueel op de plank heeft staan.

Maar weet jij ook wat Xplora nog meer te bieden heeft?

Het Auteursrechtenloket

Als docent, medewerker of student maak jij vast wel eens gebruik van publicaties en materialen van anderen. Dat kan zijn voor eigen studie of voor de ontwikkeling van leer- en lesmaterialen.

Je mag niet zomaar alles klakkeloos overnemen en verspreiden. Een overtreding van de auteurswet is zo gemaakt en kan een forse boete betekenen.

Weet wat je wel en niet kunt doen als het gaat om (her)gebruik. Voor vragen over de juiste toepassing is er het auteursrechtenloket, via auteursrechten.avans.nl.

 

De studio

Het helpt enorm als je voor een presentatie 'droogzwemt', dat wil zeggen: oefent zonder echt publiek. Dat kun je doen in een projectruimte, met een aantal kritische studiegenoten.

In de studio's van Xplora kun je het ook opnemen, zodat je jezelf terugziet en -hoort. Sommigen gaan vervolgens zover dat ze de hele presentatie omzetten in een professionele productie.

Breda Hogeschoollaan en Den Bosch Onderwijsboulevard hebben allebei een studio met ruime faciliteiten. Iedere student of docent kan hier terecht.

Kleinere Xplora's bieden vaak ook mogelijkheden in de vorm van apparatuur voor opname en montage.

 

Informatiemedewerkers

Er is vaker teveel informatie dan te weinig en hoe filter je daar het beste uit?

Onze medewerkers weten precies waar je het beste zoekt en hoe je dat doelgericht aanpakt. Dat scheelt jou tijd en stress.

Onze medewerkers weten trouwens ook alles over auteursrecht en bronvermelding (APA), vakdatabanken en aanvragen uit andere collecties.

 

Stiltewerkplekken

De grotere Xplora's hebben duidelijk aangewezen stiltezones. Kies als dat nodig is een werkplek waar je in rust kunt studeren:

 • Op de Hogeschoollaan Breda bevinden de stiltezones zich op elke verdieping, rechts achterin
   
 • Lovensdijkstraat Breda heeft 30 stiltewerkplekken op de 3e verdieping (LX301)
   
 • Bij AKV|St.Joost Breda vind je ze op de balkons (BA103 en BA105)
   
 • Bij Onderwijsboulevard 's-Hertogenbosch in het Stiltegebied vind je fluisterwerkplekken op de 3e etage van Xplora. OX314 en OX315 zijn hier echte stiltewerkplekken.
   
 • Op Hervenplein 's-Hertogenbosch zijn de plekken gesitueerd achter de boekenkasten
   
 • Bij AKV|St.Joost 's-Hertogenbosch de werkplekken in PP209
   
 • In Tilburg is lokaal CX002 op de begane grond stilteruimte, als er geen activiteiten gepland zijn. Nieuwe stiltewerkplekken zijn in de maak.
Laatst bijgewerkt op 27 maart 2018.